Drugi dan HFestivala

Drugi dan HFestivala

Javnim čitanjem pobedničkog dramskog teksta "Probudi me kad završi" Mirze Skenderagića, u režiji Andreja Nosova i mini koncertom Irene Popović Dragović završen je ovogodišnji HFestival.

HFestival je i drugog dana bio posvećen savremenoj dramio i društveno angažovanim temama. U 19 časova u galeriji Štab publika je imala prilike da prisustvuje javnom čitanju „Probudi me kad završi“ Mirze Skenderagića u režiji Andreja Nosova, a izvođenju Jelene Graovac, Irene Popović Dragović, Miloša Timotijevića i Milana Marića. Ova drama, kroz humor i iskrenu emociju preispituje krvavu prošlost na Balkanu i postavlja pitanje – da li je moglo drugačije? Radnja prati bračni par, koji zajedno sa svojom decom i dedom, odbijaju da prihvate raspad Jugoslavije i u svojoj kući žive zatvoreno u idiličnom sećanju na bivšu zemlju.

Uz muzičku pratnju koja asocira na prošla vremena, glumačka ekipa je pročitala dramaski tekst i upoznala prisutne sa dramom koja će biti postavljena na scenu u 2017. Godini u produkciji Hartefakta.

Nakon javnog čitanja usledio je mini koncert kompozitorke Irene Popović Dragović pod nazivom „I žene plaču, zar ne?“, koja je iz svog opusa primenjene muzike koju smo imali i imamo prilike da čujemo u 107 predstava izdvojila kompozicije specijalno za ovu priliku. Na repertoaru su bile pesme iz predstava „Hinkeman“ (r: Andrej Nosov, Hartefakt i JDP, 2013.), „Deca radosti“ (r: Snežana Trišić, Atelje 212, 2016.), „Gogoland“ (r: Andraš Urban, Narodno pozorište Sombor, 2016.), Otac na službenom putu (r: Oliver Frljić, Atelje 212, 2012.) i mnogih drugih. Na koncertu se kao gost Ireni pridružila i Milica Janevski, koja je otpevala svoje numere iz „Gogolanda“ i Bane Trifunović, koji je uz sećanje na Đuzu Stojiljkovića otpevao numeru iz predstave „Otac na službenom putu“, u režiji Olivera Frljića.

Ovako je završen dvodnevni HFestival u galeriji Štab. Kao i prethodnih godina kroz Festival tolerancije i WakEUp, Hartefakt je još jednom ove godine želeo da naglasi teme koje smatra važnim i aktuelnim. Dva dana multidisciplinarnog programa ispunjenog tribinom, izložbenim programima, savremenom dramom, javnim čitanjem i koncertom obeležila su ovogodišnji festival.

 

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Švajcarske u Beogradu. 

Ostale vesti

čet
Novi logo tolerancije
pet
Drugi dan HFestivala
sre
Prvi dan HFestivala
pet
Program HFestivala
čet
Najava: HFestival
ned
Aveti u decembru